keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Kinderleivokset

Aina mä päätän etten leivo kavereille pyynnöstä, mutta kuulun ihmisiin, joiden on toisinaan vaikea sanoa ei :) Mutta miten minä voisin muka kieltäytyä jos kiireinen joka paikkaan repeilevä ystävä pyytää leipomaan Perinnepäiville jossa hänen yrityksensäkin avaa ovet ja itse olen kuitenkin työtön joutilas? Tai jos kummityttöni YH-äiti pyytää apua luvattuaan viedä töihin lomalle jäännin kunniaksi leivoksia? Tai kummityttöni ristijäisiin? Yhteistä näille on, että kaikkiin olen leiponut toiveesta Kinderleivoksia :P Olen leiponut niitä myös Oriflamen jaksokokouksiin ja milloin mihinkin. Jotta jatkossa olisi helpompi kieltäytyä, tässä idioottivarmat ohjeet, olkaa hyvä :) 
Näitä tarvitset;
kananmunia, voita, margariinia, vettä, kaakaota, leivinjauhetta, vaniljasokeria, vehnäjauhoja ja sokeria ja viimeisenä muttei vähäisimpänä; Fazerin sinistä!

Itse tykkään tuosta Meiran pinkistä vaniljasokerista, se on aitoa tavaraa - suosittelen :P
Ohje on peräisin Neljän tähden illallinen tv-ohjelmasta (Tanssija Ansku Bergströmin jälkkäri):

Kinderpiirakka 

6 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl vanilliinisokeria
4 tl leivinjauhetta
6 rkl tummaa kaakaojauhetta
3 dl kuumaa vettä
300 g voita tai margariinia
4 kananmunaa

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää kiehuva vesi ja sulatettu rasva vuorotellen jauhoseoksen joukkoon. Sekoita viimeisenä kananmunat puuharukalla taikinaan. Paista leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 200 asteessa n. 30-35 minuuttia. Jäähdytä hyvin.

 
Voikreemi:

150 g voita
5 dl tomusokeria
4 tl vanilliinisokeria
2 keltuaista
Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokerit vaahdoksi, lisää keltuaiset ja vatkaa vielä hetki. Levitä piirakan päälle ja nosta pohja kylmään hetkeksi, jottei pinnalle tuleva sula suklaa sekoitu kreemin joukoon.
 

Kuorrutus:

200 g Fazerin sinistä suklaata sulatettuna


Ja sama kuvina minun tekemänä...
 Sekoita kuivat aineet keskenään
lisää kiehuva vesi ja sulatettu rasva vuorotellen jauhoseoksen joukkoon. Sekoita viimeisenä kananmunat ja seos näyttää kutakuinkin tältä (löysää):
kippaa seos leivinpaperilla vuoratulle pellille
 ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla n.30-35 min. 
Tadaa!
Kypsyyden voi tarkistaa tulitikulla tai hammastikulla - tökkää keskelle piirasta ja jos tikkuun tarttuu taikinaa, odota vielä. Piirakka on kypsä kun tikkuun ei tartu mitään. Nosta piirakka uunista jäähtymään ja valmista voikreemi.
 Itse olen alusta saakka valmistanut ohjeesta poiketen tämän vaiheen kattilassa... Eli sulattanut voin, sotkenut sekaan tomusokerin ja vaniljasokerin, sekä lopuksi keltuaiset.
Ainakin näin tämä seos levittyy tasaisemmin. Eikä minun mielestä kannata jäähdyttää piirakkaa tässä vaiheessa kylmässä, vaan seos levittyy lämpimän piirakan päälle paremmin (liian kuumalle piirakalle sulaa!) Apuna levityksessä olen käyttänyt ihan tuollaista Ikean (leivonta)raappaa :)
Sitten nostan piirakan jääkaappiin jäähtymään. Kannattaa jäähdyttää tässä vaiheessa hyvin, ettei suklaasula sekoitu voikreemiin. 
Tavallisesti sulatan suklaan vesihauteessa, mutta tällä kertaa testasin uutta (ostostv:n hih!) Flavorstone-kattilaa - siinä pitäisi uskaltaa tehdä vaikka mitä, sehän lupaa ettei ruoka pala eikä mikään tartu pintaan. Mutta asiaan; olen lorauttanut sekaan öljyä, jotta suklaasta tulee notkeampaa.
 Sitten vain levittämään suklaa ja kun lopputulos tyydyttää, piirakka jääkaappiin (tai pakastimeen) jäähtymään. Yhden ainoan kerran olen saanut täydellisen sileän pinnan, joten ei kannata menettää järkeään tuon kuorrutuksen kanssa - hyvää se on epätasaisuudesta huolimattakin :P
Jos piirakka on liian kylmää, kuorrutus halkeilee ja jos se on liian lämmintä, se sotkeentuu... Apuna olen käyttänyt kuumaa vettä ja terävää veistä. Itse leikkaan piirakan reunoista muutaman sentin pois, jotta paloistaa saa nätimpiä, mutta jos tulee kotikäyttöön, niin sillä liene niin väliä...
 Ja lopultakin, valmista!
Ohje on melko simppeli, mutta raaka-aineita kuluu kohtalaisesti ja työvaiheita on monta. Vaikeinta tämmöiselle allerkirjoittaneen kaltaiselle hätähousulle on malttaa odottaa jäähtymistä, ja työvaiheesta toiseen siirtymistä kun haluaisi jo saada projektin loppuun ja keittiön siivotuks... 

Pakko tunnustaa, ettei ohje ole ihan idioottivarma... Kerran tein gluteenittomista jauhoista ja ajattelin että onpa jauhoissa eroa. Hyvin kyllä kohosi mutta koostumus oli outo. Seuraavana päivänä olin laittamassa ruokaa mikroon ja katoin että "Mitä ***vettiä täällä mikrossa on" - aaahhhahhhahhaa siellä oli taikinaan sulattamani margariini iloisesti uudelleen jämähtäneenä - olin siis unohtanut tohinassa laittaa sen taikinaan - ihmekös jos oli kummallista :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti